Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 22:02 - Фукушима: 30-годишно почистване
Автор: fukushima Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
0



Фукушима: 30-годишно почистване Възстановяването във Фукушима е сложна и скъпа задача, в която са заплетени големи корпорации, стотици подизпълнители и съмнителни условия на труд

3 ноември 2013


Четиридесет и една годишният Тецуя Хаяши отива във Фукушима, за работи на мястото на най-големия ядрен инцидент от Чернобил насам. Издържа само две седмици. Хаяши казва, че е бил нает, за да наблюдава нивото на радиация при служители, които излизат от централата, през лятото на 2012 г.

Вместо това, когато отишъл на работа, преминал през редица компании подизпълнители и в крайна сметка бил изпратен в една от зоните с най-висока радиация във Фукушима. Трябвало е да носи кислородна бутилка и двуслоен защитен кoстюм. Въпреки това на Хаяши било съобщено, че радиацията е толкова висока, че той ще достигне годишния си лимит за облъчване в рамките на час. Когато служителят се оплаква на компанията подизпълнител, е уволнен. Хаяши подава жалба, но не е получава отговор от трудовите регулатори вече повече от година.

Всички осем замесени компании, включително и операторът на спряната АЕЦ "Даиичи" ТEPCO, отказват да коментират или въобще не са открити за коментар, отбелязва агенция Reuters. Хаяши все пак намира друга работа във Фукушима – в изграждането на бетонни основи за резервоарите, където се съхраняват използваните горивни пръти. Новият му работодател не му плаща една трета от заплатата (1500 долара), а останалата част му връчва в брой в плик.

Без контрол

Трудностите, през които преминава Хаяши, не са необичайни за сложния процес по разглобяването на реакторите във Фукушима и почистването на района. Задачата ще струва около 150 млрд. долара. В разследването си агенция Reuters интервюира повече от 80 работници, служители и официални лица, свързани с безпрецедентното почистване. Най-честото оплакване е, че проектите зависят от оплетени и неконтролирани фирми подизпълнители, много от които нямат опит в сектора, а други са с връзки с организираната престъпност според полицията.

TEPCO стои на върха на пирамидата от подизпълнители на около седем или повече нива, сред които са строителните гиганти Kajima Corp и Obayashi Corp. Енергийната компания е отговорна за контролираното премахване на остатъците от повредените реактори във Фукушима – дейност, субсидирана от правителството, която ще отнеме вероятно около 30 години.

Извън пределите на пострадалата АЕЦ "Даиичи" четирите строителни компании - Kajima, Obayashi, Shimizu и Taisei, контролират стотиците малки фирми, които работят по договори, финансирани от правителството. Тяхната задача е да почистят радиоактивните отпадъци и останки след земетресението и цунамито през 2011 г. в близките селища, за да могат евакуиралите се да се върнат по домовете си.

TEPCO призна, че не може да контролира изцяло подизпълнителите, но е предприела мерки, за да намали злоупотребите с условията на труд за работниците и да елиминира връзките с организираната престъпност. "Подписваме договори с компаниите въз основа на разходите, необходими за работата", обяснява пред Reuters Масаюки Оно, генерален директор "Ядрена енергия" в TEPCO. "После фирмите наемат свои служители, вземайки предвид нашия договор. Много е трудно за нас да проверяваме техните договори", казва Оно.

 http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2013/11/03/2174108_30-godishno_pochistvane/

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: fukushima
Категория: Новини
Прочетен: 29499
Постинги: 32
Коментари: 0
Гласове: 28
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930